MecmuaN.CoM sözlük sitesi

HAKKIMIZDA - ÖNSÖZ



        001- Bilgisayar ve internet bugün bilgiye en çabuk, en kolay ve en ucuz yoldan ulaÅŸmanın vazgeçilmez araçlarıdır. Haliyle sanal ortamda birçok sözlük sitesi mevcuttur. Hal böyleyken yeni bir sözlük sitesi hazırlamak, aynı bilgileri tekrar etmek neden diye sorgulanabilir. Lakin çaba sarf ettiÄŸim bu sitenin içeriÄŸini gördükten sonra farklılıklar arz ettiÄŸini göreceksiniz. Çünkü; istediÄŸiniz bir kelime için; anlamına göre, konusuna göre, ilk ve son harflere göre, konu ve köken içerisinde ilk ve son harflere göre aratma yapabilecek sonuçlarını anında göreceksiniz. Atasözleri, Deyimler ve Kronoloji kategorileri içinde ayrı ayrı aratma yapabileceksiniz. Site içerisinde aratmalarınızda gereksiz reklamlara, ilgilenmek istediÄŸiniz bilgilerin dışında herhangi bir bilgiye rastlamayacaksınız.

        002- Bu çalışmamın baÅŸta öğrencilere, bulmaca mereklılarına ve kelimelerle haşır neÅŸir olan kelime avcılarına katkı saÄŸlamasını umut ediyorum.

       004- Bu çalışmadaki bilgiler doÄŸrudur, yanlıştır, fazladır, eksiktir. Bilemem. Bunun taktirini sizlere bırakıyorum. BildiÄŸim tek ÅŸey bu çalışmanın sizlerden gelen bilgi akışı, eleÅŸtiri ve önerilerinizle geliÅŸerek daha doyurucu hale geleceÄŸidir.

       005- 12 Åžubat 2014 yılında baÅŸlamış olduÄŸum bu çalışmada (aslında 2004 yılından beri uÄŸraÅŸ verdiÄŸim bu çalışmama teknik olarak ara vermek zorunda kalmıştım) sizlerinde katkılarını, güzel dileklerini, duygu ve düşüncelerini bekliyorum.

       006- Yazılışları bir, anlamları ve söyleniÅŸleri ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için okunuÅŸları uzun olan ünlülerin üzerine konur: adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); aşık (eklem kemiÄŸi), âşık (vurgun, tutkun); hal (sebze, meyve vb. satılan yer), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeÅŸi), hâlâ (henüz); rahim (esirgeme), rahîm (koruyan, acıyan) vb.

       007- Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb. KiÅŸi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme iÅŸareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, Ä°slâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.

       008- Özellikle isim anlamlarındaki aramalarda Türk dil kuralı açısından "d/t" "b/p" olarak kullanıldığını dikkate alınız. Örnek: Sebahattin Sebahaddin gibi. Bazı batı kökenli kelimeleri okunuÅŸuna göre veya yazılışına göre aratmalısınız. Sitede Butan ülke adı okunuÅŸuna göre yazılmıştır.yazılışı Bhutan. Monaco yazılır, Monako okunur.

       009- Atasözü ve deyim aramalarında sadece istediÄŸiniz bir kelimeyi yazarak istediÄŸiniz atasözü veya deyime ulaÅŸabilirsiniz. Örnek: Su, Hava, Deniz gibi kelimeler yazmanız yeterli.

       010- Kronolojideki arama ÅŸekli yıl girilerek yapılmalı. 1938 gibi. Tarih sıralaması YIL / AY / GÃœN ÅŸeklindedir. 1938 / 10 / 25 gibi.

       11- YASAL UYARI Tıp terimlerinde verilen bilgiler, tanısal ve/veya tıbbi öneri amaçlı bilgiler deÄŸildir. Tıp terimleri herhangi bir hastalık ve/veya ilaç ve/veya tanıya iliÅŸkin bir çalışma olmayıp, tıbbi terimlere yönelik bilgilendirme amaçlı bir çalışmadır. Herhangi bir hastalığınız varsa veya tedavi edilmesi gereken bir hastalığınızın varolduÄŸunu düşünüyorsanız, lütfen vakit kaybetmeden konusunda uzman bir hekime baÅŸvurunuz.

İLETİŞİM FORMU

Her türlü görüş ve düşüncelerinizi bildirmek için bize yazın...